UITVERKOCHT! Raakt de IT markt overspannen?

Ik werk nu ruim twee jaar bij The Future Group en zo’n 25 jaar in deze branche maar ik maak nu iets mee wat ik zelden heb ervaren; we zijn uitverkocht! Dat is een vreemd fenomeen. The Future Group bestaat uit zo’n 350 professionals en de beschikbaarheid is momenteel rond de 1%. Dat is bizar laag. Wat is daar aan de hand?

In de periode voorafgaand aan corona in 2019 was de markt voor IT-professionals al erg goed. De  beschikbaarheid van de 350 ondernemers die aangesloten zijn bij The Future Group schommelde in dat jaar tussen de 2 en 7%. En dat vonden we een prachtig resultaat.

Maar toen kwam vorig jaar maart opeens het coronavirus het land binnen. Al gauw volgde de ‘lock down’. De onzekerheid bij ons en onze ondernemers was korte tijd heftig. Wat gaat er met de markt gebeuren? Blijven er voldoende opdrachten? Hoe gaat het tarief zich ontwikkelen? De onzekerheid was vorig jaar opeens heel groot. Spoedig daarna viel het doek voor opdrachten uit de meest geraakte sectoren zoals de horeca, reisbranche of detailhandel. Was dit het begin van een diepe pijnlijke crisis?

Dat leek in de loop van 2020 eigenlijk wel mee te vallen. Aanvankelijk hadden we een ‘war program’ opgesteld met als doel de beschikbaarheid voor onze ondernemers nooit boven de 10% te laten komen. En voor degenen die buiten de boot zouden vallen waren we hulpmaatregelen aan het treffen.

The Future Group opent deuren voor haar maten naar de meest uitdagende opdrachten bij topbedrijven.

Bekijk ons huidige aanbod

Boven die 10% beschikbaarheid zijn we vorig jaar nooit uitgekomen. 2020 is uiteindelijk voor onze ondernemers een fantastisch jaar geworden. Maar vervolgens keken we natuurlijk met grote interesse uit naar de begrotingen voor het jaar 2021. Wat gaan bedrijven en organisaties doen met hun IT investeringen? Gaan lange termijn investeringen tijdelijk in de ijskast en blijven er dus minder opdrachten over? Dat was de grote vraag rond de jaarwisseling.

Inmiddels hebben we het eerste kwartaal in 2021 achter de rug en vanuit onze eigen ervaring kan ik zeggen dat de opdrachtenportefeuille in de IT zeker niet is afgenomen. In tegendeel. Er lijkt meer werk dan ooit! Corona geeft een enorme boost aan innovatie.

Lijkt het erop dat we een herhaling krijgen van de pandemie van een eeuw geleden? In de jaren 1918 en 1919 ging de Spaanse griep de wereld over. Het aantal slachtoffers was nog vele malen hoger dan vandaag het geval is met Covid -19. Maar die periode van rampspoed, de eerste wereldoorlog en daarna de pandemie, werd opgevolgd door een periode van innovatie en langdurige voorspoed. Onze economie lijkt ook na Covid een boost te krijgen. Heel veel bedrijven hebben noodgedwongen het afgelopen jaar een andere manier van werken ontwikkeld. Zowel intern, doordat mensen massaal moesten thuiswerken, als extern, doordat duizenden bedrijven extreem versneld zich gericht hebben op online business. Het ziet ernaar uit dat Covid een enorme versnelling heeft gegeven aan innovatie.

En nagenoeg al die innovaties drijven sterk op een IT component. Er is dus veel werk voor IT specialisten. En de verwachting is dat dit de komende jaren nog verder zal aantrekken. Het komend decennium zal er bovendien ook nog een energietransitie plaatsvinden die een enorme hoeveelheid werk zal gaan opleveren, innovaties gaat genereren en een verdere impuls gaat geven aan de economie.

Op dit moment zien we dat de sterk toegenomen vraag naar IT professionals wel leidt tot een overspannen vraag maar dat komt nog niet echt tot uitdrukking in de uurtarieven. Ik heb geen glazen bol en kan dus niet in de toekomst kijken maar het zal me niet verbazen als na de zomer ook de uurtarieven voor zelfstandige professionals gaan toenemen.

De balans van onzekerheid van de economie enerzijds en de vraag naar IT projecten lijkt absoluut de goede kant op te hellen. Voor die IT-professionals die nog twijfelen of dit wel de juiste tijd is om de sprong van loondienst naar ondernemerschap te maken zou ik zeggen; spring! De wereld zit om je te springen.

Heb je de ambitie om voor jezelf te beginnen maar doe je dat het liefst vanuit een community van gelijkgestemden? Kom dan eens kennismaken met The Future Group.

Je bent van harte welkom om kennis te maken.

Kennismaken met The Future Group

DEEL DIT BERICHT IN JE NETWERK:

MEER LEZEN?

Bekijk hier alle blogs.

Alle blogs