Voorkom dat je webcam wordt gehackt!

Door corona zijn we steeds vaker onze webcam gaan gebruiken. Zakelijk hebben we Teams of Zoom meetings en privé Skypen we even met onze familie. Maar je laptop is niet veilig, zelfs al is je Windows10 OS helemaal up-to-date en draai je 1 of 2 virusscanners. Hackers kunnen eenvoudig toegang tot je computer krijgen. De beelden die ze via je webcam filmen, gebruiken ze om je te chanteren. Er wordt gedreigd om beelden die gefilmd zijn via je webcam online te plaatsen of naar je familie en vrienden te mailen. Ik laat het aan je eigen fantasie over wat voor beelden dat allemaal kunnen zijn.

Rats & Slaves

Hackers maken gebruik van RAT’s. Dit zijn Remote Access Tools waarmee ze toegang krijgen tot computers van niets vermoedende gebruikers. Deze worden slaves genoemd. Slaves, dus reeds gehackte computers, zijn op forums voor hackers te koop en kosten slechts een paar centen per stuk. 500 gehackte gebruikers kost ca. €50. Deze computers zijn direct in zijn geheel over te nemen door de hacker.

De RAT software komt op de computer van de slave doordat de gebruiker op een link of bijlage klikt in een e-mail of iets downloadt van een website. Let dus altijd goed op wat je downloadt en waar je op klikt! De RAT software wordt versleuteld op een manier die niet wordt herkend door virusscanners. Het versleutelen gebeurt door zogenaamde Crypter programma’s. Pas als je Anti Virus Software bekend is met deze encryptiemethode, wordt het herkend en geblokkeerd. Maar er komen steeds weer nieuwe Crypters op de markt.

Wil je weten hoe eenvoudig je laptop gehackt kan worden en wat de consequenties kunnen zijn, bekijk dan de documentaire van filmmaker Anthony van der Meer.

Paypal

Omdat de hacker toegang heeft tot de computer van de slave, kan hij al zijn bestanden inzien en downloaden, maar ook betalingen naar zichzelf doen vanuit het Paypal account van de slave. Dit wordt niet door Paypal vergoedt, aangezien de betaling wordt gedaan vanuit het IP adres van de gebruiker zelf. Je bent het geld dus gewoon kwijt.

Webcam

Zoals gezegd wordt ook vaak toegang verleend tot de webcam. Er worden dan (vaak beschamende) filmpjes gemaakt om de slave hier later mee te chanteren. Er wordt de slave verteld dat hij duizenden euro’s moet overmaken, anders gaan de beelden online. Dit valt eenvoudig te voorkomen door een zogenaamde webcamcover te gebruiken. Dit is een klein schuifje dat je op je camera plakt. Gebruik je je webcam niet? Dan doe je het schuifje dicht. Wel zo veilig.

Bestel nu je webcam cover!

Wil je na het lezen van dit blog een webcam cover ontvangen? We stellen er 50 beschikbaar. Wees er dus snel bij, klik op de link hieronder en ontvang een The Future Group webcam cover.

Bestel een webcam cover
webcam cover
Hacker
Terug naar overzicht

INNOVATION EVENT

THE WORLD IS WATCHING YOU...

15-APR

Het event
voor elke
IT'er!

Schrijf je in!

DEEL DIT BERICHT IN JE NETWERK:

MEER LEZEN?

Bekijk hier alle blogs.

Alle blogs