De meeste mensen gaan niet alleen maar ondernemen voor het geld. Het is fijn om meer te verdienen, maar andere belangrijke redenen om te starten als zzp’er zijn: meer vrije tijd, geen baas meer hebben en zelf bepalen welke opdrachten je accepteert. Maar natuurlijk wil je ook weten wat je kunt verdienen als IT freelancer. In dit blog gaan we er op in wat een IT zzp’er verdient, zowel als hij alleen gaat ondernemen als wanneer hij zich aansluit bij The Future Group. We hebben hier ook een handige calculator voor.

Je uurtarief bepalen is erg belangrijk, ook als je al zzp’er start, zonder kantoor en hoge overhead. Je wilt namelijk niet aan het einde van je geld een stukje maand overhouden. Maar aan de andere kant wil je je tarief ook niet te hoog zetten en jezelf uit de markt prijzen. Vergeet ook niet bij het bepalen van je uurtarief dat je een reservering moet aanhouden voor je belastingen (omzet- en inkomstenbelasting), pensioen, AOV en/of broodfonds, vakantiegeld en reiskosten. Daarnaast is niet elk uur van de dag facturabel. Je bent tijd kwijt voor administratie, training en acquisitie.

De tarieven in de IT markt.

De website Hoofdkraan doet ieder jaar een onderzoek naar de gemiddelde tarieven die zzp’ers ontvangen. In 2019 was dat € 47 per uur, over alle branches. Maar binnen de IT liggen de tarieven aanzienlijk hoger. Volgens ZZP Centrum ligt het gemiddelde uurtarief van een IT zzp’er op €80 per uur. Maar, er zijn uitschieters naar onderen (€30 per uur voor een startende junior) en naar boven (€190 voor een zeer ervaren senior).

Wat verdient een IT zzp’er bij The Future Group?

The Future Group is een community van IT zzp’ers. Om je te mogen aansluiten bij The Future Group dien je minimaal een HBO opleiding te hebben en 7 jaar werkervaring in je vakgebied. Het uurtarief van een IT’er die is aangesloten bij The Future Group ligt daarom hoger dan het landelijke gemiddelde. In 2019 lag het gemiddelde uurtarief op € 90,62. Maar er is een aanzienlijke spreiding, want “de IT” bestaat niet, het is een breed vakgebied. Zo krijgt een systeembeheerder een lager tarief dan een security consultant.

Wil je precies weten wat je uurtarief zou worden als je voor jezelf start? Vul dan onze zzp calculator in. Je ontvangt dan een overzicht met een vergelijking tussen je huidige salaris en je inkomsten als zzp’er. Als je daarna in gesprek wilt met een van onze recruiters, laat dan hier je gegevens achter en we nemen contact met je op.

Berekenen wat je kunt verdienen als ZZP’er?

Bereken binnen vijf minuten wat je kunt verdienen als je je als ZZP’er in de IT aansluit bij The Future Group.

Contact

Heb je een vraag of wil je de route naar één van onze kantoren inplannen?
Via onderstaande button vind je al onze contactgegevens!