5 voordelen van een IT community voor zelfstandig ondernemers

Zelfstandig ondernemen is geweldig. Maar op welke manier moet je dat gaan aanpakken? In dit blog leggen we de verschillen uit tussen de diverse samenwerkingsverbanden die er zijn voor zzp’ers. Er is loondienst, freelance of midlance. Maar The Future Group doet het net even anders dan de rest: wij geloven in “Samen ondernemen”. Dat doen we in maatschappen (net zoals huisartsen en advocaten dat doen). In een maatschap zitten maten, die allemaal voor eigen winst- en verliesrekening ondernemen.

Het landschap

Als je gaat werken heb je grofweg 4 keuzes. Je kunt in loondienst gaan, gaan midlancen, je aansluiten bij een ondernemerscollectief, zoals The Future Group of gaan freelancen. Onderstaande illustratie geeft dit continuüm grafisch weer.

Loondienst-Midlance-freelance-The Future Group

Loondienst

Helemaal aan de linkerkant van het continuüm ben je in loondienst. Dit heeft vele voordelen, zoals zekerheid over je inkomen, opbouwen van een pensioen en recht op uitkeringen, mocht er iets onverwachts gebeuren. Maar je werkt wel voor een baas, bepaalt je eigen uren niet en je inkomen zal doorgaans wat lager liggen.

 

Midlancen

Iets verder op het continuüm staat midlancen. Als midlancer ben je in vaste dienst bij een midlance-bedrijf. Je ontvangt een vast (laag) basissalaris en een percentage van de gefactureerde uren (vaak tot 65-70%). Je hebt niets te maken met alle wetgeving omtrent freelancen. Je mag zolang bij een opdrachtgever blijven als je wilt, je hoeft niet ten minste 3 opdrachtgevers per jaar te hebben. Je hoeft ook niet aan de Belastingdienst aan te tonen dat je ondernemer bent, want je bent geen ondernemer.

Je hebt enige inspraak over te accepteren opdrachten, je uurloon en aantal uren per week. Je facturatie en acquisitie wordt voor je gedaan.

Maar er zijn ook nadelen. Je bent nog steeds in loondienst, dus je bent geen eigen baas. Je zult uiteindelijk de opdrachten die bij jou passen moeten accepteren. Daarnaast verdien je minder dan wanneer je gaat freelancen.

 

Freelancen

Helemaal aan de rechterkant van het continuüm staat freelancen. Je schrijft je bij de Kamer van Koophandel in als zzp’er (zelfstandige zonder personeel) en start met je eigen onderneming. Je haalt je opdrachten zelf binnen door middel van je netwerk. Je doet je eigen marketing. Je zorgt er zelf voor dat je kennis op peil blijft. Misschien groeit je bedrijf uit naar een onderneming met meerdere personeelsleden, maar misschien ook niet. Misschien is dat je doel ook helemaal niet.

De voordelen van freelancen zijn legio: je bepaalt je eigen tarief, wat meestal een stuk hoger ligt dan bij een functie in loondienst of midlance. Je bepaalt zelf wanneer je werkt en hoeveel vakantie je neemt. Ook bepaal je zelf of je een opdracht aanneemt. Dus je hebt altijd de leukste opdrachten. (Als je die kunt vinden)

Maar er kleven er ook nadelen aan freelancen. Je bouwt standaard geen pensioen op en wil je dat wel doen dan is dat een dure aangelegenheid. Geen opdracht? Dat betekent geen inkomen. Als je een week met de griep op bed ligt, moet je deze periode zelf overbruggen. En wat te denken als je langdurig ziek wordt? Je kunt je hiervoor verzekeren of in een broodfonds stappen, maar dat kost ook weer geld. Daarnaast zul je aan veel voorwaarden moeten voldoen om voor de Belastingdienst als freelancer te worden aangemerkt. Zo moet je voldoende verschillende opdrachten uitvoeren en mag je niet te lang bij 1 opdrachtgever blijven. Je doet je eigen administratie, voor velen niet het leukste van ondernemen. Ten slotte is een veel gehoorde opmerking die wij horen dat freelancen best eenzaam kan zijn. Je hopt van opdracht naar opdracht en hebt eigenlijk geen collega’s meer.

The Future Group: Samen ondernemen.

Wil je wel freelancen en echt zelfstandig ondernemen? Maar vraag je je af of je wel zelf voldoende opdrachten kunt vinden? Wil je liever samen met een collectief ondernemen om er niet alleen voor te staan. Samen kennis delen en samen activiteiten ondernemen. Wil je een klankbord hebben als je vragen hebt over je opdracht? En wil je je administratie het liefste zoveel mogelijk uitbesteden. Dan is The Future Group ideaal voor jou!

Voordelen van ondernemen met The Future Group:

  1. Samen ondernemen betekent dat je er niet alleen voor staat. Je hebt altijd een klankboard en leuke gelijkgestemde collega’s
  2. We helpen je met het vinden van een geschikte opdracht. Hiervoor hebben we een salesteam klaar staan.
  3. We organiseren meer dan 150 events per jaar, op het gebied van fun, sociale connectie en kennis. Je bent dus niet meer alleen aan het ondernemen en werkt constant aan je netwerk.
  4. We nemen je veel administratieve zorgen uit handen. Zo zorgen we bijvoorbeeld voor gedegen contracten, versturen we facturen aan jouw opdrachtgevers en bewaken of die ook op tijd worden betaald.
  5. We houden je op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving. Daarvoor hebben we De Politieke Ronde Tafel in het leven geroepen, waar we regelmatig met het bedrijfsleven en de politiek discussiëren over het zzp landschap.

Wij ondernemen in 21 verschillende maatschappen. Een maatschap is een juridische entiteit waarbij de maten (=zelfstandig ondernemers) zijn aangesloten en voor eigen winst- en verliesrekening ondernemen.

Denk je dat freelancen iets is voor jou, maar doe je dat net als 350 IT vakgenoten liever samen? Neem dan contact op met The Future Group.

GRATIS
KENNISSESSIES

Ontdek in 3 uur hoe jij kan ondernemen als IT'er!

Download nu
startende ondernemer
Terug naar overzicht

DEEL DIT BERICHT IN JE NETWERK:

MEER LEZEN?

Bekijk hier alle blogs.

Alle blogs