Heb jij vragen over zzp’er worden?

ZZP Helpdesk

Ik denk eraan om zelfstandig te gaan ondernemen

Ik heb besloten ZZP’er te worden, en nu?

Hoe haal ik meer uit het ondernemerschap?

Ik denk eraan om zelfstandig te gaan ondernemen

Het aantal freelancers in Nederland stijgt jaarlijks met zo’n 50 duizend per jaar. En waarom? Het past goed bij de flexibiliteit waar veel mensen maar ook bedrijven steeds meer behoefte aan hebben. Maar er zitten veel verschillen tussen zzp’er zijn en in loondienst zijn. Zo heb je niet de zekerheid van een vast maandsalaris, maar kun je wel meer geld vragen voor wat jij kan.

Ook is de verhouding tot de organisatie anders, uiteindelijk ben je toch de ‘externe’ die na een periode weer weg gaat. De één vindt dat fijn en de ander heeft liever de rol van een werknemer in loondienst. Een ander verschil is dat je in loondienst altijd collega’s om je heen hebt en zelfstandig ondernemen soms eenzaam kan worden ervaren, ook daar moet je rekening mee houden.

Lees hier meer over het verschil tussen loondienst en zzp!

Hierbij wordt door veel zzp’ers al snel de vrijheid genoemd, maar er zijn meer voordelen. Zo is je uurtarief vaak hoger dan het salaris dat je ontvangt in loondienst en bepaal jij zelf hoe, wanneer en welke opdracht je doet. Je kiest dus ook je eigen opdrachtgevers, waardoor je afwisselend werk hebt. Daarnaast betaal je minder belastingen, mits je aan het urencriterium van 1225 uur voldoet.

Maar zzp’er worden kent ook nadelen. Doordat je niet voor een werkgever werkt ben je bijvoorbeeld niet automatisch verzekerd tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid, dit zal je dus echt zelf moeten regelen. Ook bouw je niet automatisch pensioen op, dus voor een potje voor later moet je zelf gaan sparen. Ook de administratie komt bij jou te liggen, dit moet je zelf bijhouden of uitbesteden aan een boekhouder of accountant.

Lees meer!

Als je voor jezelf begint zijn er een aantal zaken die je kunt voorbereiden die jou kunnen helpen om een vliegende start te maken. Lees je dus goed in, check of jij voldoet aan de ondernemerscriteria, praat erover met je de mensen in je omgeving en woon bijvoorbeeld een keer een seminar of een startersevenement bij.

Wist je dat wij eens in de 3 maanden een Startersevent organiseren? Hier sluiten verschillende ondernemers aan om hun ervaringen te delen en kun jij al jouw vragen stellen. Bekijk hier een overzicht van onze events.

Lees meer over de eerste stappen van het ondernemerschap.

Het financiële plaatje ziet er als zzp’er heel wat anders uit dan wanneer je een vast inkomen hebt in loondienst. Gezien de krapte op de markt kan de stap naar zelfstandig ondernemen jou al snel meer opleveren dan dat je verdient in loondienst. Ben je benieuwd naar wat jij kunt verdienen als zzp’er, en wil je weten wat jij nu écht waard bent? Met de zzp calculator bereken jij binnen 5 minuten jouw besteedbaar inkomen als zzp’er.

Meer weten over dit onderwerp? Lees het hier!

zzp'er worden

Wil je de stap zetten naar ondernemerschap maar zie je door de verschillende varianten zoals midlance het verschil niet meer? Zowel bij midlance als bij ondernemen in een collectief als TFG, sta jij er niet alleen voor. Je hebt in beide gevallen de keuze van je eigen klussen en een hoop andere vrijheid. En je maakt onderdeel uit van een netwerk. Je krijgt ondersteuning in administratie, sales en toegang tot de nodige events. Hiervoor betaal je een afdracht. Onderaan de streep kan het nogal verschillen wat je overhoudt. Bij midlance lijk je goed uit te komen, maar hou er rekening mee dat je pensioen enkel opbouwt over salaris en niet over bonussen.

Ga je helemaal zelfstandig omdat je ervan overtuigd bent dat je meer overhoudt? Dat kan natuurlijk ook. Dat is ook zeker waar, maar wat gebeurt er als je geen klus hebt? Sales en administratie vergt aandacht. Wanneer je met een tussenpartij werkt ben je ook aan hen een afdracht verschuldigd en dit kan snel oplopen. Dan is het wellicht fijn als je voor een soortgelijk bedrag niet alleen aan een klus kunt komen maar ook kunt genieten van inkoopvoordeel, het netwerk, kennis en ondersteuning op administratie. Een mooie afweging. 

Zzp'er worden

De stap maken naar zelfstandig ondernemen is natuurlijk niet niks. Onze ondernemersadviseurs staan klaar voor al jouw aanvullende vragen!

Verder praten

Ik heb besloten zzp’er te worden, en nu?

Staat jouw vraag er niet tussen? En heb je nog aanvullende vragen nu jij gaat beginnen als zelfstandig ondernemer? Plan een bakje koffie in en wij helpen je verder!

Verder praten

Als je al je checks hebt voldaan en je bent zeker van je zaak, dan kun je een afspraak maken met de KVK en je bedrijf inschrijven. Je kunt online met je DigiD een afspraak maken en bij een kantoor in de buurt langskomen. Tijdens deze afspraak controleert de KVK je legitimatie en kijkt of je aan de inschrijfvoorwaarden voldoet. Het inschrijven van je eenmanszaak kost 51.95 € en als alles is voltooid krijg je je KVK nummer mee. Nu ben je officieel ZZP’er!

Lees meer over inschrijven bij de KVK!

Dit is voor veel mensen een lastige opgave. Te hoog kan afschrikken en te laag doet geen recht aan wat jij kunt. Het belangrijkste is dat je goed bepaalt wat je in ieder geval moet verdienen om rond te komen. Denk hierbij aan je huur/hypotheek, je vakantiereservering maar ook zakelijke kosten als kantoorhuur, apparatuur en andere bedrijfsmiddelen.

Als je dat minimale bedrag hebt berekend dan weet je wat je minimaal moet verdienen om geen verlies te maken. Daarna kun je gaan kijken wat jouw ervaring en vakmanschap het beste laten matchen op jouw uurtarief. Vergeet hierbij niet naar concurrentie te kijken!

Klik hier voor een uitgebreide uitleg over je uurtarief bepalen.

Net zoals in loondienst betaal je als zzp’er belasting over je inkomen. Één keer per jaar betaal je inkomstenbelasting (IB), en elk kwartaal betaal je omzetbelasting (BTW). Omdat dat je ondernemer bent zal je een aantal belastingvoordelen hebben, zo mag je geld aftrekken van je winst voordat je inkomstenbelasting betaalt. Vanaf 1225 uur is dit 6310€ en gedurende 5 jaar mag je 3x gebruik maken van je startersaftrek (2123€). Net zoals in loondienst moet je voor 1 mei je aangifte doen voor je inkomstenbelasting.

De omzetbelasting staat helemaal los van de inkomstenbelasting en gaat over BTW die je moet betalen aan de Belastingdienst die je eerst bij je opdrachtgever hebt gefactureerd. BTW die op bedrijfsmatige kosten betaald wordt kan worden afgetrokken als vooraftrek. Jij bent er als ondernemer verantwoordelijk voor dat dit geld bij de Belastingdienst terecht komt.

Als je begint met zelfstandig ondernemen zijn er een aantal zakelijke risico’s die je kunt opvangen door een verzekering af te sluiten. Het is hierbij van belang om eerst te ontdekken welke risico’s je als ondernemer loopt, om vervolgens deze risico’s te voorkomen of te beperken. Zo kun je precies verzekeren wat je nodig hebt.

In de basis is het verstandig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, dit staat los van je particuliere aansprakelijkheidsverzekering en dekt mogelijke (materiële) schade die jij of jouw eenmanszaak zouden kunnen doen aan anderen. In de IT kan het handig zijn om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Het kan namelijk gebeuren dat je een fout of een vergissing maakt en jouw opdrachtgever hierdoor verlies lijdt. Dit risico kun je beperken met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, als aanvulling op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Wanneer je ziek wordt als zzp’er heb je als zelfstandig ondernemer geen recht op een uitkering van de overheid. Dit risico kun je bewust nemen en scheelt je natuurlijk geld, maar je kunt ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten. Het bedrag dat je zult betalen hangt af van je leeftijd, het bedrag dat je wilt verzekeren en het eigen risico.

Als zzp’er zal je ook een zakelijke rechtsbijstandverzekering moeten afsluiten, die zal je juridische hulp bieden bij zakelijke kwesties. Hier betaal je maandelijks een bedrag voor die is afgestemd op jouw vakgebied en jouw risico. Daarnaast kan het verstandig zijn om een bedrijfsstagnatieverzekering af te sluiten, deze zal je dekken wanneer je bedrijf tijdelijk stil ligt doordat je spullen onbruikbaar zijn geworden of zijn gestolen.

Denk je eraan om je auto op de naam van je bedrijf aan te schaffen? Dan moet je hiervoor een zakelijke autoverzekering regelen